FI MVA Ciasman Quperkeikka ''Tuisku''

FI MVA Ciasman Quperkeikka

S. 29.3.2008
I. FIN MVA Lumiturpa Eemeli
E. Ciasman Kaino-Aino
Om. Emilia Laakkonen
Kasv. Miia Nurmi
Silmät: ei todettuperinnöllisiä silmäsairauksia (3/2012)
Polvet: 0/0
Lonkat: C/B (toinen lonkka löysä, muuten siistit)
Kyynärät: 0/0
Harrastukset: Koiranäyttelyt, TOKO

KoiraNet
Petsie

Miksi Lapinkoira?
Pitkän haaveilun jälkeen muuttaessamme rivitalosta omakotitaloon sain luvan omaan koiraani. Koiran piti olla suht. helppo kouluttaa, ystävällinen ja lapsiperheeseen sopiva koira. Sen piti myös sopeutua elämään ulkona, koska perheessämme (ei minulla) on lievää astmaa ja allergiaa. Alusta alkaen kuitenkin sovittiin että koirasta ei tule mitään häkkieläintä, joka yksin kökkii päivät häkissä. Ensin meillä oli mielessä Suomenpystykorvaa, Harmaa norjanhirvikoiraa, Pohjanpystykorvaa jne. Joskus taisi olla malamuuttikin mietinnässä, mutta minun ollessani 10-vuotias se ajatus hylättiin rodun koon takia. Yhtenä iltana selaillessamme koirarotukirjaa nenän eteen pomppasi Suomenlapinkoira, joka heti vei huomion kauniin ulkonäkönsä, ja paksun turkkinsa takia. Lapinkoiraa emme olleet miettinytkään, minulla ei ollut aikaisempaa kokemusta niistä, muutakuin että tutullani oli Lotta-niminen lappari. Aloin etsimään tietoa ja lukemaan kokemuksia lapinkoirista ja rotuhan kuulosti täydelliseltä. Ystävällinen, tulee toimeen lapsien kanssa, ja ulkona pärjäävä koira.


Miten Tuisku päätyi meille?
Päätettyämme Lapinkoiran olevan juuri se meille sopiva rotu, rupesimme tietenkin etsimään sopivaa kasvattajaa. Lueskelin pitkää listaa pentueista Apulan lemmikkipalstoilta, ja ensin silmään osui Lapinkoira-uroksen olevan vapaana. Pistin heti säpöä menemään kasvattajalle. Suureksi pettymykseksi kasvattaja sanoi pennun lähteneen edellisiltana uuteen kotiinsa (joskus olen miettinyt millaisessa tilanteessa olisin jos tämä uros olisin tullut meille). Etsinnät siis jatkui. Löytyi ilmoitus, jossa sanottiin että vielä yksi narttupentu olisi vapaana, ja vielä Oulusta. Äitini laittoi tekstiviestiä kasvattajalle ja kysyi, onko narttupentu vielä vapaana. Ja olihan se. Muistan vielä miten hypin ympäri olohuonetta kiljuen. Keskustelimme kasvattajan kanssa sähköpostilla, ja pian sovittiinkin jo aika jolloin pääsemme katsomaan pentua.
Menimme katsomaan pentua ja heti sisään astuessa pentu tuli häntä heiluen vastaan. Tuisku oli se pentueen rauhallisin, pikkuinen nukkui sikeästi keittiön pöydän alla veljen repiessä sukkiani. Pentu tuntui siltä oikealta ja varasimme sen, ja parin viikon päästä haimme kotiin.

Tuisku pentuna
Tuiskun tullessa kotiin se oli tosi rauhallinen, se ei tehnyt kertaakaan sen suurempia tuhoja. Ainoastaan se oli kova roikkumaan paidanhelmoissani ja vähintäänkin kaikissa paidoissa oli reikä. Ensimmäisenä yönä ei nukuttu ollenkaan, Tuisku ulvoi kodinhoitohuoneen nurkassa. Tuisku oppi todella äkkiä sisäsiistiksi, ei keretty edes kovin opettaa sitä. Ensimmäisinä viikkoina kierrettiin pihaa ympäri ja yritimme (huom. yritimme) opettaa pihan rajoja. Ei siinä kauaa mennyt niin pentu kasvoi ja rohkeutta tuli lisää ja se rupesi karkailemaan naapuriin. Ei se koskaan ole onneksi mihinkään kauemmas karannut, aina viereiseen naapuriin. Karkailusta ei tullut loppua joten sai 12m pitkän vaijerin. Murkkuiässä Tuisku oli melkoinen monsteri, se räyhäsi hihnassa ja puri. Tuolloin yritin asialle tehdä jotain mutta en onnistunut. Tällä hetkellä tiedän tasantarkkaan mitä minun olisi pitänyt tehdä. Onneksi olen saanut paikkailtua kaikki virheet. Tuiskun ollessa 4-6kk ikäinen olimme Kiimingin koiraharrastajien pentukursseilla, josta saimme paljon apua miten kouluttaa pentua.

Luonne
Tuisku on luonteeltaan todella rauhallinen ja ystävällinen yksilö, joka ei paljosta hätkähdä. Sosiaalinen, tykkää kaikista ihmisistä jota vastaan tulee! Koirista Tllä on ne omat ihanat kaverit ja muita kohtaan ollaan hieman ujo. Tuisku on seurallinen ja kiintynyt meidän perheeseen ja rakastaa aina touhuta perheen kanssa. Tuisku on miellyttämisenhaluinen, ja toiminnan koittaessa sillä riittää virtaa ja motivaatiota. Tuisku on kirjaimellisesti hienohelma, märkiä rapakelejä se ei voi sietää millään, aina pitää sipsuttaa pikkuaskelia korvat luimussa jos maa on vähänkään märkä tai oudon hajuinen. Tuisku rakastaa vain maata ja tsiikailla maailman menoja sohvalta.


Harrastukset
Tällä hetkellä meidän pääharrastuksena pitkien lenkkien lisäksi näyttelyt ja toko. Tuiskun tullessa siitä ei pitänyt tulla mitään ''näyttelypuudelia'', mutta kuinkas kävikään kun ensimmäisen kerran kehässä pyörähdettiin. Meno ei ollut sellaista minkälaiseksi ajattelin sen olevan, itseasiassa tykästyin ja mielestäni se oli kivaa. Halusin kiertää lisää näyttelyitä, ja neljännessä näyttelyssä Tuiskun saadessa varasertin olin jo hurahtanut näyttelymaailmaan. Huomattiin että Tuisku pärjäsi, ja pikkuhiljaa kehässä pyörähtely muuttui sertijahdiksi, ja kahdentoista näyttelyn jälkeen avasimme sertitilin, ja haaveissa oli saada Tuiskusta muotovalio. Heinäkuussa 2011 vietimme lauantain Oulu KVssa, ja ilma oli järkyttävä, vettä tuli kuin esterin persiistä. Kaikki kuitenkin kääntyi hyväksi, Tuisku saavutti toisen sertinsä ollen PN2. Elokuussa 2011 Tuisku sai viimeisen sertinsä ollen ensimmäistä kertaa PN1 ja ROP. Tämänhetkisenä suunnitelmana on suunnata Ruotsiin tämän vuoden puolella hakemaan muotovalion arvoa.
Toisena "vakavana" harrastuksena meillä on TOKO. Tuisku taitaa jo hienosti ALO-luokan liikkeet, ja pikkuhiljaa siirrymme opettelemaan myös seuraavien luokkien liikkeitä. Olemme käyneet Tuiskun kanssa monissa möllitokoissa joista kaikista 1-tulos. Maaliskuussa 2014 kävimme ensimmäisissä virallisessa tokokokeessamme huimalla tuloksella ALO1 198/200p KP sija 1/7!

JH-koiraa vailla?
Tuisku on ollut pari kertaa lainassa JHssa, ja esiintyy moitteettomasti tuntemattoman ihmisen seurassa. Haluaisin nähdä enemmän, miten Tuisku käyttäytyy muiden ihmisten handlattavana. Tuisku on todella helppo esitettävä, seisoo paikallaan ja antaa asetella, juoksee nätisti eikä revi muiden koirien luo. Jos sinua kiinnostaa lainata Tuiskua JHiin, ota rohkeasti yhteyttä sähköpostiini tai vaikkapa petsieen. Blogin reunassa olevasta kalenterista näät mihin näyttelyihin olemme menossa.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti